Att bära barn

Idag åkte vi till pappa på sjukhuset utan vagnen. Jag orkade helt enkelt inte saxa mellan färdmedel med den OCH bebis på mage eller rygg. För det är ju så det allt som oftast slutar. Det där med att vara på armlängds avstånd från varandra är helt enkelt inte vår grej. När vi är nära, nära, ja då är vi som nöjdast! Och nu mina vänner är det europeiska barnbärarveckan så jag tycker vi lyfter detta fantastiska som är bärsjalar här på bloggen denna måndag!

Att bära Fleur i sjal har liksom gått från något väldigt underbart, mysigt, ergonomiskt och praktiskt till att bli ett riktigt intresse. Ett intresse för material, vävteknik, olika sätt att knyta… Och vilken underbar subkultur det är, den här sjalvärlden! Gemenskap och härliga människor över hela världen som samlas kring något så fint som babywearing. Härligt!

Hade någon frågat mig för tre år sedan om jag skulle använda bärsjal när jag fick barn hade jag bara skrattat. Åh nej, det var inget för mig, inget jag alls kunde relatera till och allt för ”hippieaktigt” för att passa mig. Men sedan kom hon, och då blev behovet av den här psykiska och fysiska närheten så väldigt påtaglig. För oss alla! För på samma sätt som det är vedertaget att små barn mår som allra bäst nära sina föräldrar, gärna hud mot hud, så upplevde jag att närheten var lika viktigt och välgörande för oss föräldrar. Det har aldrig känts jobbigt, aldrig klängigt. Kanske för att det var så tydligt från första början att det var rätt för oss. Och att vi accepterade att det var så. För hur sorgligt och hemskt jag än tycker att det är, så är ”skrikmetoder” á la Anna Wahlgren fortfarande förekommande, och det tycks i det närmaste råda en allmän uppfattning om att de barn som tyst och snällt klarar sig utan sina föräldrar är ”snälla” och ”enkla” barn. Men här hemma är vi fortsatt lyckliga för våra sjalstunder som tröstar, söver, ger välbehövlig vila åt trötta små ben… Vi bär henne gladeligen i den fullständiga övertygelsen om att man aldrig kan skämma bort någon med närhet och kärlek!

1 reaktion till “Att bära barn”

  1. Jag minns så väl hur anti du var?
    Menmen…nu är det en annan melodi! Nu är det en gedigen samling av ”enhörningar”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *