Ny termin, nya tag

Kära läsare!

Mothermood är nu tillbaka med besked efter ett långt sommaruppehåll. Det kommer vara ett nytt upplägg på bloggen, som jag hoppas ni kommer gilla! Mitt mål inledningsvis är två inlägg i veckan, och jag ska försöka hålla mig till bestämda dagar.

Jag har varit hemmamamma här i Zürich i ett halvår, och nu har jag med detta halvårs erfarenhet utarbetat en idé kring hur jag vill forma min tid här i fortsättningen. Jag vet vad jag kan, vad jag vill, och vet nu vad som hade kunnat fungera i vår schweiziska vardag. Dags att applicera detta på verkligheten, känner jag!

Jag har den senaste veckan organiserat hela lägenheten och inspirationskällan har varit livsstilsgurun Mari Kondo som utvecklat KonMari-metoden, ett system för att få ordning i röran och minska allt pryttel som dräller omkring i skåp och lådor till exempel. Att faktiskt gå igenom allt, och fysiskt hålla i alla saker gör en väldigt väl medveten om vad man faktiskt har. Med den erfarenheten tänker jag minska mitt shoppande. Att ständigt vilja ha mer och att jaga något tar mycket av min tid och energi – tid och energi jag verkligen VILL och tror jag kan lägga på annat. Det som köps ska vara noga genomtänkt och fylla ett akut behov. Så där har ni det, ett av mina höstmål! Och det leder mig osökt in på mitt projekt med en så kallad kapselgarderob – men det får bli ett eget inlägg tycker jag!

Frida forskar

Marie Kondo är en japansk livsstilsguru och organiseringsexpert. Hennes bok ”The Life-Changing Magic of Tidying Up” har sålts i över fyra miljoner exemplar. Följer du KonMari-metoden ska du inte fråga dig hur praktisk, nostalgisk eller användbar en sak är, utan istället hur glad den gör dig. Det som inte ”sparks joy” ska bort, och målet är att du ska ha ett hem med saker som skänker dig glädje, och där varje sak har sin givna plats.
När du börjar utgår du inte från ett rum, utan från en kategori och drar fram allt, och på det här sättet ordnar du upp ditt hem. Kläder ska helst förvaras vikta i lådor, och man ska vika på ett sådant sätt att plaggen ”står upp”, för optimal ordning och överblick.

 

Jag har några stora intressen som jag saknar – att skriva, handarbeta och att arbeta med hund. Jag ska alltså försöka få in mer av detta i mitt liv. Som hemmafru och -mamma upplever jag tiden som ganska flytande. Man tar dagen som den kommer och utan fler rutiner att förhålla sig till än de jag och Fleur satt upp. Att då friställa en halvtimme/timme sisådär tre gånger i veckan tror jag kan skapa disciplin och kontinuitet, och även ge mig tillfälle att odla ovan nämnda intressen. Jag hade älskat att kunna sy och sticka Fleurs kläder i större utsträckning än vad jag gör nu till exempel. Och jag har i min garderobsstädning rensat ut en del plagg vars tyg jag tänker ta tillvara och omformatera till barnkläder.

Och på hushållsfronten då? Jodå, där väntar också vissa förändringar! Med start idag, då jag satt en surdeg, skall här inte köpas mer bröd! Jag och martin bakade alltid vårt eget bröd innan – varför slutade vi med det? De bröd vi köper hinner vi inte äta upp innan de blir torra och tråkiga – och trust me, platsen för brödkrutonger i frysen är begränsat, så är det bara! Detta leder till onödigt matspill, något jag verkligen vill försöka minska! Ser man till hur lite bröd vi ändå äter så borde denna mission vara allt annat än impossible!

Och för att plocka upp tråden vad gäller minskat matsvinn, och för att vi i min familj alltid har bakat en kaka efter städdagar kommer här ett fantastiskt recept på en choklad- och banankaka. Den är helt perfekt att göra om du har några chokladbitar till övers, och ett par bananer liggandes som sett sina bästa dagar.

Choklad- och banankaka

Ingredienser:

75 g smör
2 dl socker
2 msk mjölk eller vatten
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 bananer
ca 100 g choklad
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Mosa bananen och hacka chokladen.
Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och den hackade chokladen.
Rör till sist ner bananerna, mjölken och smöret oh häll i en smord och bröad form.
Grädda kakan i ca 30-40 minuter.

1 reaktion till “Ny termin, nya tag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *