Nära föräldraskap

Ett nära föräldraskap – eller attachment parenting – vad är det egentligen? För mig handlar det om att lita till min instinkt och mina känslor som förälder. Jag vill forma vår tillvaro efter det och så långt det är möjligt strunta i omvärldens konventioner som jag personligen upplever ibland lägger sordin på föräldraskapet. Jag skulle minsann inte bära mitt barn i sjal. Det var allt för hippie-aktigt för mig. Jag skulle absolut inte amma längre än sex månader. Så det så!

Nu, såhär med facit i hand, har jag ju förstått att de där idéerna inte alls var mina egna. Jag var färgad av de kulturella normerna i min omgivning. Och sedan den insikten verkligen slog mig har det känts så mycket enklare att lita till min egen magkänsla. För att ta ett exempel så tycker jag att så kallad ”sömnträning” är talande. Jag är fullständigt övertygad om att de flesta föräldrar mår dåligt av att höra sitt barn skrika. Ändå praktiseras fortfarande skrikmetoder för att få barnet att sova i egen säng, i eget rum. Föräldrar står ut, lägger band på den starka impulsen att ta upp sitt skrikande och gråtande barn. Varför? Jo för att den samhälleliga normen är så stark. En vill ju fostra en självständig individ, och en säger att en gör det med barnets bästa i åtanke…

Jag tänker att en genom till exempel samsovning, mycket fysisk närhet och, om en så vill eller kan, fri amning skapar starka sociala band som sedan ligger som en stabil grund för fortsatt relationsbyggande. Just närheten är, som ni säkert förstår, av stor vikt när man talar om attachment parenting. Och i mina ögon handlar det inte bara om den fysiska närheten. Jag vill att mitt barn ska veta att jag finns här – för henne och med henne. Jag vill vara hennes trygghet, den hon kan vända sig till för stöd, tröst och delad glädje. Jag vill helt enkelt följa hennes utveckling, inte styra den. Och det handlar på intet sätt om att ”skämma bort” mitt barn, utan om att lära känna henne och hennes behov såpass bra att jag som förälder kan ta väl avvägda beslut som gynnar hennes utveckling och stärker henne som person.

Frida forskar
Åttabarnsföräldrarna Dr William  och Martha Sears var de som först myntade uttrycket ”Attachment parenting”.
Det nära föräldraskapet baseras till stor del på människans biologi – visste ni till exempel att människan tillhör de däggdjur som ammar/diar med tätast intervaller? Forskning har även visat att hud mot hud-kontakt gynnar den lilla bebisen genom att reglera kroppstemperatur och blodtryck, motverka lågt blodsocker och ge lugnare puls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *