Höstsol

Efter en vecka med idel regnande och stormande var det så härligt att få vara ute i strålande sol och riktigt krispig höstluft! Vi går ju ut ändå, såklart, men man njuter helt enkelt lite extra när solen ler mot en, där uppe ovan trädtopparna.

Min lilla klätterapa till dotter får verkligen sitt lystmäte i skogen! Vi går balansgång på stockar, och klättrar över de avverkade träden som ligger i travar. Jag kontrollerar självfallet så de ligger stadigt, och tänker att det som inte en bastant mamma kan rubba klarar nog tyngden av ett barn på nio kilo.

I skogen ger jag Fleur små uppdrag. Jag märker verkligen hur stolt hon blir av att få förtroendet att göra själv, och hur hon, genom att jag litar på henne, lär sig lita på sig själv. Jag ber henne leta upp en kotte. Gå i förväg till trädstammen därborta. Hålla hunden medan jag skalar en banan. Tänk att så små saker kan göra så stor skillnad!

En trött Fleur med lurande förkylning fick bums hoppa upp i bärsjalen för att amma och mysa och vila trötta små ben. När vi gick där på skogsvägen kände jag att jag vill lära mig mer om skogens skafferi! Jag är övertygad om att det är en potentiell guldgruva för en matnörd som jag, så vet ni – jag känner att det är dags att forska lite!

Frida forskar

Gömmer skogen månne fler läckerheter än de kända matsvamparna?

Tall
Under den yttre bruna barken hittar man vit innerbark, och om man torkar och maler den kan den användas i brödbak. Unga och gröna kottar kan man koka och äta, och kokar man barren får man en vitaminrik dryck. Näst efter nypon och havtorn är just tallbarr det mest c-vitaminrika som växer i Sverige.

Groblad
Förutom att vara sårläkande genom sitt innehåll av det starkt  antibakteriella ämnet aucubin, är grobladet ett ypperligt ivsmedel. Bladen kan till exempel hamna i en mustig gryta, och av fruktstängelns frön får du ett substitut till linfrön.

Björk
Björkens blad är väldigt c-vitaminrika och kan användas till mycket, och de är godast som nyutvecklade. Som färska går de att ha i sallader, och kokar du dem kan du blanda dem i soppa eller paj. Under vinterhalvåret kan du skörda de fiberrika knopparna och använda dem i matlagningen.

När du ger dig ut i skogen kan det vara bra att veta att granskott, ekollon, hasselnötter och björksav inte omfattas av allemansrätten och får således inte skördas utan markägarens tillstånd.

 

 

 

Idéer och tips

Ta med en sakletarkorg ut på promenaden! I den lägger man allt spännande man hittar. Vips har du en naturlig samlingsplats hos dig, och kan låta barnet gå iväg på lite lagom egen hand. Vid slutet av promenaden kan man ju sätta sig ner och tillsammans gå igenom och prata om fyndigheterna.

 

Så nästa gång vi drar till skogs, vilket får bli när vi är feberfria, ska jag definitivt leta efter fler godsaker än kantareller! En soppa med groblad är kanske inte helt fel nu när hösten är här?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *